stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA/gv
STA/gv
0 30.07.2014 14:08:41

Drugič zapored na slovitem ironmanu

fb
Slovenski triatlonec David Pleše bo še drugič zapored nastopil na slovitem havajskem ironmanu.
Najboljši slovenski triatlonec David Pleše je na tekmovanjih ironman letos večkrat opozoril nase z vrhunskimi rezultati. Nastopil je na treh ironmanih. V Celovcu bil tretji, v Frankfurtu šesti, v Zürichu v nedeljo pa drugi. S tem si je Velenjčan drugič zapored uradno priboril mesto med elitno petdeseterico na svetovnem prvenstvu na Havajih.

"Je že jasno, 16. na svetu sem. Prvi rok je bil 27. julij, ko gre na Havaje 40 tekmovalcev. Naslednja runda, ko jih gre še deset, je do konca avgusta. Ampak sem že avtomatično zraven," je uvodoma dejal Pleše. SP bo 11. oktobra v Koni na Havajih.

Pot do najtežjega triatlonskega tekmovanja na svetu, tekmovalci morajo premagati 3,8 kilometra plavanja, 180 kilometrov kolesarjenja in 42,2 kilometra teka, je bila tako kot lani težka. Letos si je nastop na Havajih priboril v prvem krogu, en mesec prej kot lani, s tem pa si je priboril tudi nekaj dodatnega časa za trening in za zaslužen počitek. "To je bil cilj, zelo velik, a uresničljiv. Izpolnil sem ga. Imel sem tri ironmane v enem mesecu. Zato je tako težko. Zraven sem v prvem krogu," pravi 31-letnik.


Na letošnje rezultate je lahko ponosen, čeprav napoveduje nekaj počitka, pa je z mislimi že pri nadaljnjih treningih. "Zadovoljen sem s tem, kar sem dosegel. Rabim malo počitka, zato da bom lahko na Havajih dal svoj maksimum, da bom še bolje pripravljen. Načrt je tak, da bom 14 dni treniral po občutku, da se spočijem, ta čas bom namenil regeneraciji. Potem imam dva meseca, to je osem tednov, za dva cikla po štiri tedne, ko bom treniral sam. Na tekme bom šel za trening, da bom ohranil ritem tekmovanj," načrte razkriva Pleše.

Velenjčan je v nedeljo z drugim mestom v Zürichu izenačil najboljšo uvrstitev, tik za zmagovalcem je končal tudi lansko tekmo na Švedskem. Tako mu manjka še zmaga, s katero pa se Pleše ne obremenjuje: "Ne, jezi me ne. Glede tega je tako ... Če naredim svoj maksimum, tudi če sem zadnji v cilju, je to zame v redu rezultat. Recimo, da sem 30. in dam vse od sebe, to je pač šport. Na to ne morem vplivati. Enkrat lahko, da bom zmagal. Če ne bom, potem ne bom. Ne smem biti obseden s tem. Če dam vse od sebe in je to dovolj za 10. mesto, je to v redu. Če bom pa kdaj prvi, bom presrečen. Tako gledam na to in mi je lažje," razmišlja slovenski triatlonec leta 2013 in zmagovalec majskega globalnega teka Wings for Life v Sloveniji, ko je zmogel kar 59,74 kilometra.

Zdaj, ko je Pleše izpolnil prvi večji cilj sezone, se bo posvetil drugemu - nastopu na Havajih. Tam je lani ciljal na uvrstitev med prvo polovico nastopajočih, na koncu pa končal na 27. mestu. "Ko bom nekaj napovedal, me bodo pa vsi popljuvali," je z nasmehom odvrnil Pleše na vprašanje o ciljih na SP, nato pa zaključil: "Imam svoje cilje, rad bi izboljšal uvrstitev od lani. Da pa se priti še višje ..."

Članki iz rubrike