pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 05.04.2024 11:20:34

Nekoliko kasneje, a prvenstvo so le izpeljali

Srečko Katona
V sredini marca se je 37 plesnih parov in 23 solistk v Zagradcu pomerilo za naslov državnih prvakov v standardnih plesih, ki ga je po nekaj prestavljenih datumih organiziralo ljubljansko Društvo Kazina. Zmagovalca v članski kategoriji sta postala Maša Kastelic in Akim Pekunov iz ljubljanskega kluba Feniks.

Namesto januarja tokrat marca

"Izbira datuma je bila že na začetku neprimerna, datumsko prepozna glede na prvenstvo v latinskoameriških plesih. Vsa leta prej smo imeli prvenstvo v standardnih plesih konec januarja ali na začetku februarja. Popolnoma nepričakovano pa so nastopile še težave z dvorano, zdravjem in zasedenostjo računske službe s Pokalom Vitranc (ta je potem odpadel). Tekma je bila vseeno izpeljana korektno sredi marca v Zagradcu pri Žužemberku v organizaciji Društva Kazina," pojasnjuje Marko Vodnik, predsednik omenjenega društva.

Glavni cilji sekcije

Vodnik je zadnji dve leti tudi predsednik sekcije za standardne in latinskoameriške plese Plesne zveze Slovenije: "Ko sem prevzel vodenje sekcije, sem si skupaj z izvršnim odborom postavil cilj, da pridobimo sto registriranih tekmovalcev (v to kvoto ne spadajo pionirji in seniorji), ki imajo rezultat na tekmovanju, in s tem pridobimo pravico za kandidiranje za sredstva pri MGTŠ in Fundaciji za šport. Druga naloga pa je bila, da zmanjšamo izgubo, ki jo je sekcija imela. Obe nalogi smo v veliki meri uspešno izvedli. Naša sekcija še vedno pomaga članicam pri organizaciji tekmovanj z dotacijo, ki v veliki meri pokrije stroške sodnikov."

Iz virtualnih v normalne odnose

Glede plesne "razgledanosti" Slovencev je Vodnik kritičen, saj pravi, da bi morali odnos med ljudmi v paru negovati v vseh dejavnostih in športih, ki jih ponujajo društva mladini in odraslim: "Tega komunikacijsko-kulturnega odnosa v plesu med moškim in žensko je izrazito premalo."

Kot meni, se ljudje vse prevečkrat skrijemo v virtualne odnose, kar seveda škodi normalnemu razvoju nas vseh, zato ples predstavlja veliko možnost, da se iz virtualnega sveta vrnemo v realno življenje. "Menim, da se plesne šole tega ne zavedajo dovolj ter v želji za ustvarjanjem dobička pozabijo na ta del vzgoje in oblikovanja družbe. Plesne šole in posamezni učitelji večinoma sledijo le kapitalu in dobičku," dodaja.

Mediji dobrodošli promotorji plesa

Za popularizacijo plesa in večji obisk plesnih šol Vodnik ugotavlja, da je dobrodošlo vse, kar se o plesu pojavlja v medijih, a je kritičen do nacionalne RTV: "Plačujemo jo vsi, a že leta ne naredi nič za popularizacijo te nadvse lepe dejavnosti v paru ali solo."

Nadalje pojasnjuje, da imajo v plesnih šolah in klubih svoje metode, kako pridobiti pare in soliste za tekmovalni ples. "Za Kazino lahko povem, da članom še vedno ponujamo spoznavanje vseh zvrsti plesa, preden se specializirajo. Je pa res, da je veliko več zanimanja za moderne tekmovalne plese," izpostavlja Vodnik.

Tudi plesna zveza že vrsto let prireja Šolski plesni festival, ki se odvija po celotni Sloveniji. Na koncu izvedejo še zaključno državno tekmovanje. "Žal pa ugotavljam, da od tod dobimo premalo tekmovalcev v klube," je kritičen predsednik sekcije za standardne in latinskoameriške plese, ki se poigrava tudi z mislijo, da bi k popularizaciji plesa v paru morda pripomoglo spletno omrežje TikTok, a se hkrati zaveda, da je ples dejavnost v resničnosti, zato je edina pot, da ljudje čim prej pridejo v plesne šole.

Tekmovanja solistov le za dopolnitev

Na državnem prvenstvu v Zagradcu je kot edina tekmovala tudi solistka Kalista Vidmar iz ljubljanskega Bolera in tako postala državna prvakinja. Vodnik tekmovanja solistov vidi kot dopolnitev plesa za tiste, ki ne najdejo partnerja za ples: "Nad tem nisem navdušen, ker to pomeni, da postajamo družba individualistov, kar pa za skupnost, družabnost, prijateljevanje in vse, kar sledi, ni najboljše."

Cilji za prihodnje leto

Za sekcijo, ki ji trenutno predseduje na PZS, pravi, da je njeno osnovno vodilo ustvariti pogoje za plesne klube, da bodo lahko ustvarili in vzgojili čim več tekmovalcev. Ob tem poudarja, da omenjena sekcija sicer ne ustvarja tekmovalcev, saj je to naloga klubov.

Vodnik za prihodnje leto predsedovanja sekciji kot cilj izpostavlja razširitev tekmovanj na tolikšen obseg, da bodo vsi, ki bodo tekmovali, po svoje postali zmagovalci, to pa jih bo spodbudilo, da bodo plesali še bolj zagnano.

"Pomembno je, da se mladi in stari ukvarjamo s plesom tudi zaradi načela zdrav duh v zdravem telesu," zaključi svoje razmišljanje.

Članki iz rubrike