902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

alex volasko Njena.si

Alex Volasko in Lara o svoji zvezi: Ljubezen je ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
0 11.09.2014 10:41:38

Pravih razlogov ne najdem

Nikola Miljković
David Rodman bo prvo tekmo v novi sezoni odigral jutri zvečer, a se bo, zanimivo, svojim soigralcem pridružil šele danes.
Oskarshamn, ki igra v drugi švedski ligi allsvenskan, bo še drugo leto zapored, sicer pa že tretje leto, delodajalec našega napadalca, a Rodinčan je za to sezono s klubom podpisal le polletno pogodbo.

Da se tudi ali pa predvsem v vseh športnih panogah po vsej zemeljski obli zateguje pas, ni nič nenavadnega oziroma novega. Na to športniki in športni delavci opozarjajo že več let, in kot kaže, se to prav kmalu ne bo spremenilo.

Da je tako, na svoji koži čuti tudi naš sogovornik, ki smo ga, začuda, še v prvem septembrskem tednu opazovali na blejskem ledu. "Letos sem podpisal malo drugačno, šestmesečno pogodbo, kar pomeni, da hočejo prihraniti nekaj denarja," nam je na vprašanje, zakaj tako pozno odhaja na sever Evrope, odgovoril ris, ki je ravno včeraj praznoval 31. rojstni dan.

V nadaljevanju je objavil tudi glavni razlog, zakaj je tako. "Če sem na Švedskem manj kot 180 dni v letu, klub prihrani od 15 do 20 odstotkov davka. Njim se to bolj izplača in glede na to, da je to mogoče storiti, so mi dejali, da bi raje videli, da se tako dogovorimo. V petek imamo prvo tekmo, 28. februarja je konec rednega dela. Izpustil ne bom nobene tekme. No, razen če bomo prišli v končnico. Potem bodo morali pač plačati davek," je pojasnil mlajši od bratov Rodman.

Kakopak smo ga nato vprašali, ali mu to, da se bo tako pozno pridružil soigralcem, ugaja. »Da in ne. Fino je biti doma, da sem lahko dalj časa z družino, je prijetno, glede na to, da smo imeli tu dobre treninge, da sta mi Matjaž in Anže to omogočila, ne vidim nobene večje slabosti v tem, da bom tako pozno prišel na Švedsko. Če pa bi bil prepuščen sam sebi, potem bi bilo veliko težje. Potrebuješ kvalitetne treninge in zelo sem hvaležen, da sem toliko časa s Kopitarjevimi lahko treniral na Bledu," je dejal.

NORVEŠKA NI ŠVEDSKA
Vmes je sicer že za kratek čas odšel v Skandinavijo, a ne v deželo treh kron. Oskarshamn se je predzadnji vikend v avgustu preselil na Norveško, kjer se je ekipi pridružil tudi David. Tam je odigral tri tekme, na katerih je dvakrat zatresel mrežo in dodal še dve podaji. "Na Norveško sem odšel, ker to seveda ni Švedska in moja prisotnost na Norveškem klub, kar zadeva davkov, nič ne stane," je dejal Rodman, ki je zadnje treninge pred odhodom na Švedsko opravil s članskim moštvom Jesenic.

S tem da bo ostal v istem klubu, ni povsem zadovoljen, ni skrival, da je imel želje po še kakšni boljši ligi. "Želel sem si narediti kakšen korak več, še vedno je želja Nemčija, ampak nisem imel velike izbire, nič drugega ni bilo odprtega. Njim se je mudilo, hitro so želeli vedeti, ali lahko računajo name, sam pa si nisem hotel privoščiti, da bi spet čakal kot lani (šele konec oktobra je podpisal pogodbo z Oskarshamnom, op. p.). Ker resnično nisem imel nobene druge ponudbe na mizi, pač ni bilo izbire. Sem pa po drugi strani še vedno zadovoljen, ker vem, da je liga kvalitetna in še vedno lahko napredujem, in ker bom veliko igral," je zatrdil.

LE ČE SE OGLASI KHL
Zanimivo je, da je ta čas Jan Urbas še vedno brez delodajalca, tudi David je meril višje, a pristal na enakem. Vprašali smo ga, ali ga čudi, da igralci po taki sezoni, uspehu na olimpijskih igrah in dobrem rezultatu na SP še vedno težko najdejo mesto v najboljših ligah.

"Da, čudi me. Tudi jaz se sprašujem, kje so razlogi za tako stanje, a jih nikakor ne najdem. V Evropi je še vedno tako, da neki Severnoameričan več pomeni, več velja, pa čeprav pride iz slabše lige. Slovenci smo še vedno Slovenci. Gotovo so nam OI pomagale, a to še vedno ni tak podatek, s katerim bi v Evropi postali ne vem kako iskan material. Realno je, da še vedno težko dobimo klube,"
je z rameni skomignil naš sogovornik, ki Oskarshamna, četudi bi med sezono prišla kakšna boljša ponudba, ne more zapustiti oziroma lahko ga le v enem primeru. "Le če pride do ponudbe iz lige KHL," je pojasnil.

Ker njegov brat Marcel letos za Medveščak igra v razširjenem ruskem prvenstvu, smo ga povprašali, ali je bil tudi on poleti v stiku z Zagrebčani, da bi mogoče tudi on nosil modro-beli dres. "Poleti smo se malo pogovarjali, a ni bilo nič konkretnega. Govora je bilo o tem, da bi, če bom res podpisal šestmesečno pogodbo, do odhoda treniral z njimi, a to je bilo tudi vse," je dejal olimpijec, ki bo imel letos tudi v klubu nekaj slovenske družbe, saj bo mrežo branil Gašper Krošelj. "Za zdaj so z njim zelo zadovoljni, so ga pohvalili, dobro brani. Meni je super, da je še en Slovenec v klubu, mogoče bo lažje tako meni kot njemu," je še zaključil David.

Članki iz rubrike