evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
1 06.05.2024 19:23:13

KZS potrdila: Možnost nove košarkarske naturalizacije! Očitno res prihaja nov Američan

FIBA
Košarkarska zveza Slovenije (KZS) je v odzivu za STA zapisala, da se je pojavila možnost nove naturalizacije košarkarja za pomoč slovenski reprezentanci. Imena niso želeli razkriti, po poročanju za košarko specializiranih medijev, med drugim tudi spletnih portalov Basketnews in Sportando, pa je slovensko državljanstvo prejel Američan Josh Nebo.

"Tako vodstvo Košarkarske zveze Slovenije kot štab moške članske reprezentance na čelu s selektorjem Aleksandrom Sekulićem so v izjavah večkrat poudarili, da je na mestu naturaliziranega košarkarja v zasedbi izbrane vrste več možnih scenarijev," so za STA zapisali v odzivu na vprašanja o novi naturalizaciji košarkarja.

"Poleg Mike Tobeya in Jordana Morgana, ki sta v zadnjih letih prispevala ogromno za slovensko reprezentanco, se je tako pojavila tudi možnost nove košarkarske naturalizacije," so dodali.

Glede na to, da postopki še potekajo, o konkretnih imenih pri KZS še ne morejo govoriti, športno javnost pa bodo po razpletu pravočasno obvestili, so še dodali.

V zadnjih dneh so se pojavile vesti o pridobljenem slovenskem potnem listu Josha Neba, košarkarja Maccabija. Šestindvajsetletnik iz Houstona je to sezono eden ključnih igralcev Maccabija iz Tel Aviva v evroligi. V povprečju dosega 11,1 točke, 7,1 skoka ter 0,9 blokade na tekmo.

To sezono je odigral 38 tekem za Izraelce, vseh 34 v rednem delu in štiri v končnici. Odločilna peta tekma proti Panathinaikosu v četrtfinalu ga v gosteh skupaj s soigralci čaka v torek ob 20.15.



Nebo, 207 cm visoki center z izjemnimi atletskimi sposobnostmi, je za Basketnews pred dnevi dejal, da o morebitnem dogovarjanju s KZS in pridobitvi slovenskega potnega lista nima komentarja.

Nebo je igral na univerzi St. Francis med 2015 in 2017, kasneje pa še za Texas A&M med 2017 in 2020. V Evropo je prišel v sezoni 2020/21 in najprej oblekel dres Hapoela Eilata v Izraelu. Sezono kasneje je bil član Žalgirisa, pred tekmovalnim obdobjem 2022/23 pa se je preselil v Tel Aviv k Maccabiju.

Slovensko reprezentanco v začetku julija sicer čaka kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, ki bodo med 26. julijem in 11. avgustom v Parizu.

Varovanci selektorja Sekulića se bodo v skupinskem delu najprej pomerili proti Hrvaški in Novi Zelandiji. V drugi skupini igrajo Egipt, Dominikanska republika in Grčija. Najboljši dve zasedbi se uvrstita v polfinale. Na OI potujejo le zmagovalci turnirja v Grčiji.

Slovenija bo pred tem odigrala še tri pripravljalne tekme, in sicer v gosteh proti Litvi 22. in 25. junija, tri dni kasneje pa še proti Braziliji doma.

Značke: košarka, zveza, slovenija

Članki iz rubrike