zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 05.10.2014 01:31:49

Celjanke desetič evropske prvakinje

sk
Celjske kegljavke so tudi tokrat v pravem trenutku pokazale pravi obraz in v avstrijskem Koblachu v devetem zaporednem finalu osvojili že svoj deseti naslov evropskih prvakinj.
Že od leta 2006 traja velika serija Celja, ki je na vseh nastopih prišel v finale. Tudi tokrat je bila njihova nasprotnica v finalu nemška Vitoria iz Bamberga. Za Celje je prva nastopila trojka Rada Savič, Anja Kozmus in Barbara Fidel.

Vsi trije dvoboji so bili po pričakovanju zelo izenačeni. Še najlažje je do točke prišla Barbi, ki se je pomerila z Imbsovo in jo ugnala s 3:1 (601:578). Vse do zadnjega meta pa je bilo napeto med Ančko in Romunko Vaidahazanovo. Na koncu je po napaki Nemcev, ker je Romunka predolgo gledala, kaj bo storila naša igralka, Kozmusova dobila ta niz s 155:150 in skupno s 3:1 (588:584). Le Rada je izgubila svoj dvoboj ob izenačenih nizih s 550:573 proti Beisserjevi.

Druga polovica tekme je pripadla Nadi Savič, Evi Sajko in Brigiti Strelec. Vse tri so od prvega meta šla hrabro v dvoboj, saj je bil imperativ zelo velik. Njihova želja je bil deseti pokal v tem tekmovanju. Nada Savič je za nasprotnico imela staro znanko Danilo Kicker, sicer vrstnico nekdanje reprezentantke Andreje Razlag. Že prva dva niza je zelo zanesljivo dobila, ko pa je dobila še pol točke v tretjem nizu, je bila zmaga že njena. Brigitina nasprotnica je bila Beata Wlodarczyk, Poljakinja, ki je že vrsto let v Nemčiji. Zanesljivo je povedla po prvih dveh nizih, potem pa se je nasprotnica vendarle razigrala, toda ni ji uspelo nadoknaditi zaostanka. To je bilo več kot dovolj za deseti naslov najboljših v svetovnem pokalu. Le Eva Sajko je proti Kastnerjevi izgubila, čeprav je bila ves čas blizu, kar pa za končni rezultat ni bilo prav veliko pomembno.

Velika zmaga nad tradicionalnimi večnimi tekmicami je tako prinesla jubilejno deseto krono. Seveda ni izostal tudi zmagovalni ples po koncu tekme. Vse so od veselja potočile tudi solze, trener Lado Gobec pa je dejal: "No, končno je prišla deseta krona. Lahko sem zadovoljen. Tokrat so vse dale skorajda maksimum in pošteno odgarale v vsakem metu. Po tem uspehu pa lahko tudi razmišljam o prenehanju z delom. Tudi jaz sem bil vseskozi pod poštenim pritiskom. Ta zmaga je zelo sladka in to bo Nemcem zopet šlo pošteno v nos, še posebej ko vložijo toliko denarja, mi pa jih potem 'namahamo'." 

Med moškimi je zmagal nemški prvak Rot Weiss Zerbst, ki je ugnal madžarski Szeged s 5:3 (3816:3810). Tretje je bilo moštvo iz Beograda

V Varaždinu se je končal evropski pokal, ki nam je po dolgih sušnih letih prinesel odmeven uspeh tudi v moški konkurenci. Kranjski Triglav je bil proti zelo favoriziranemu Zalaegerszegu, ki velja za eno najmočnejših ekip trenutno v Evropi in je doma malce nesrečno izgubil naslov v končnici prvenstva, zelo blizu celo zmagi v tem pokalu. Trener Lužan tudi tokrat ni spreminjal postave, ampak je v prvem delu ponovno v ekipo uvrstil Gostinčarja, Prosena in sebe.

Primož Gostinčar se je tokrat odkupil za slab nastop v predtekmovanju in na koncu si je priboril točko z zmago s 3:1, pa čeprav je pri 607 kegljih izgubil za tri keglje proti Kozmi. No, Prosen je bil tokrat manj razpoložen in je podrl le 556 kegljev in si nabral 38 kegljev zaostanka. Janže Lužan se je boril proti reprezentantu Madžarske Feherju. Čeprav je bil ponovno na nivoju prvih dveh nastopov (598), je tudi on pridelal še dodatnih 28 kegljev minusa.

Sicer razmeroma velik zaostanek 69 kegljev je naslednjo trojico igralcev, Sobočana, Blaža in Bajžlja, še podžgal, in začeli so počasi topiti razliko. Madžari so na sredini druge serije celo posegli po menjavi, ki je na koncu pripomogla, da so vendarle uspeli komaj zadržati 18 kegljev razlike in tako priti do za njih pričakovane zmage. Gregor Bajželj je podrl 624 in Aleš Blaž 604 keglje. Oba sta zanesljivo prišla do točk, le Davor Sobočan je izgubil pri 576 kegljih. Prav v zadnji seriji na polno je imel veliko težav, da je našel pravo igro. Če bi stezo ujel že na začetku te serije, potem bi bilo na koncu vse mogoče.

Janže Lužan
je po koncu izmučeno dejal: "Svoje srce smo pustili na stezah. Dali smo vse od sebe, a Madžari so res močnejši od nas. Toda nismo se predali in z malo več sreče bi lahko iztržili še več. Hvala navijačem. Prezadovoljni se vračamo domov v Kranj."

Cerkničankam bron v Öhringu
V taboru Bresta pred tekmo za končno tretje mesto niso veliko taktizirali, saj so postavili enako postavo kot na polfinalu, s tem da je Anjo Bašek zamenjala še nekoliko mlajša Maruša Forjanič, mladenka iz Cerknice brez mednarodnih izkušenj, pa tudi doma se ne more pohvaliti z nastopi v članski konkurenci. Toda Maruša je neverjetno izvrstno odigrala svojih šestdeset metov v polfinalu in zelo malo je manjkalo, da bi lahko tudi odločilno doprinesla, da bi igrali celo v finalu. V prvem paru sta igrali Petra Bašek in Alenka Jakša. Obe sta igrali neodločeno.

Jakšetova
je dobila točko proti Nagyjevi po kegljih s 536:529, medtem ko je Petra izgubila s 556:568. Mnogo bolj izkušen je bil drugi par z Lidijo Stevanič in Natašo Žnidaršič-Čuk. Predvsem slednja je bila zelo razpoložena, saj je bila zelo blizu forme iz obdobja pred materinstvom. Toda na njeno nesrečo je izgubila prvi niz za osem, zadnjega pa za šest kegljev. V tretjem nizu pa je podrla neverjetnih 182 kegljev, potem ko jih je očistila kar 79. V skupnem seštevku je v kegljih ugnala Katalin Toth s kar 604:566. Drugi obračun je bil mnogo manj kvaliteten, zato pa bolj zanimiv med drugo Tothovo, Dorottyjo in Stevaničevo. Kazalo je že na točko naše Lidije, toda v zadnjem nizu je popustila in Madžarka je izenačila ter prišla po kegljih do točke z 537:526.

Madžarke so tako povedle s 3:1, toda Cerkničanke so imele pred zadnjo našo dvojico, Modrinjakovo in Forjaničevo, prednost 22 kegljev. In ravno slednja si je še kako želela odigrati tekmo na tako visokem nivoju. Pred dobrim tednom je Maruša napolnila 17 let, je z svojo najboljšo predstavo v karieri veliko doprinesla, do je v svojem debiju prišla že tudi do prve medalje. Enostavno je odpihnila mnogo izkušenejšo Beatrix Nagy s 4:0 in v kegljih s 578:512. Najboljša Cerkničanka v tem tednu Nina Modrinjak pa je proti Bonathovi sicer igrala 2:2, vendarle pa po kegljih izgubila s 566:572. Toda to je bil sladek poraz, saj je Brest prišel do novega odličja - brona. Ta se sveti kot zlato, saj njihovi cilji tokrat niso bili tako visoko postavljeni.

Takoj po tekmi je trener Franc Gornik ves zadovoljen dejal: "To je rezultat cele ekipe. Vse so dale svoj maksimum, nekatere pa so ga celo presegle. Veselimo se že vrnitve v našo Cerknico."

Izidi slovenskih ekip
Celje - Victoria Bamberg 6:2 (3500:3466, 14,5:9,5)
Triglav - Zalaegerszeg 3:5 (3565:3583, 13:11)
Brest - Elöre 4:4 (3366:3284, 13:11)

Članki iz rubrike